lördag 30 oktober 2010

Trainspottern och Boken på arbetsplatsen

Har återigen varit med på seminariet Boken på arbetsplatsen, som nu genomfördes för 10:e gången. Jag har nog varit med på sju av dem. Tidigare på Brunnsviks folkhögskola. Nu på LO:s Runöskolan för andra året.
Fackligt aktiva kulturintresserade träffar författare och ABF:are och pratar bl.a. om hur kultur kan stärka arbetarnas enighet och styrka på arbetsplatserna.
En uppgift är att hjälpas åt att sprida arbetarlitteraturen och -konsten på arbetsplatserna. Med t.ex. arbetsplatsbibliotek och projekt som Läs för mig pappa. Men också med skrivarcirklar och projekt som knyter an till den egna arbetsplatsen. Kan ju också vara teater, sång och musik, konst.
Som på SJ i Sundsvall. Boken Järnvägsliv som jag redigerade åt förlaget En Bok för Alla, som borgarna har försökt få bort, kom till på det sättet. Jag samlade ihop bra texter som alla hade något med järnväg att göra. Texterna var skrivna av mestadels välkända författare.
Efter det var det naturligt att samla ihop berättelser från oss själva. Historier om arbetet på SJ, om arbetskamrater, resenärer, chefer. Boken kom förra hösten och heter Trainspottern och andra berättelser från arbetslivet. Den gavs ut av förlaget Ord & Visor (www.ordvisor.com) Roliga anekdoter blandat med längre mer dramatiska berättelser om verkliga händelser eller som de skulle kunna ha skett. Dagens Nyheter skrev "Dramatik och erotik på spåret". Några kopplingar till fack och politik finns där också. Bolagiseringar och avregleringar kan man inte undgå att ta upp. Politiska beslut som förstört mycket av arbetsmoral och arbetsglädje. Men som sagt; tagit död på den har de ännu inte lyckats med.
Dessa böcker har varit mitt sätt att göra praktik av diskussionerna. Andra skriver andra typer av böcker. Oftast mycket bättre dessutom. I år fanns bl.a. författarna Jenny Wrangborg, Torgny Karnstedt, Maria Hamberg, David Eriksson, Renzo Aneröd, Hans Lagerberg, Kjell Johansson med flera på plats. De flesta är liksom jag med i Föreningen Arbetarskrivare. Deras böcker ska vi sprida på arbetsplatsbibliotek tillsammans med andra bra böcker.
Det vore kanon om det kunde bli fler böcker som skildrar arbetet och arbetarklassen. Människors liv på arbetet men också utanför. Böcker som förklarar, som roar, som förskräcker, som gör en glad eller förbannad, böcker som får oss att gå vidare i livet stärkta i övertygelsen om att vi inte är ensamma, att vi har en identitet, en gemenskap, en klasstillhörighet.
Det skulle göra livet lättare, stärka det fackliga arbetet och stärka oss själva.
Så läs och skriv! Skriv där du står! (För. Arbetarskrivare kommer senare att presentera en kampanj med just denna rubrik, jag kommer tillbaka senare till den.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...