torsdag 7 maj 2015

Eldina Melez, som är en vaken och engagerad studieorganisatör för Seko på SJ i Ånge, ordnade nyligen en pensionsutbildning för järnvägare. Det kom ett gäng intresserade, de flesta äldre och på väg in i pensionärstillvaron, men även en del yngre. En kunnig professionell pensionsutbildare från Pensionsmyndigheten kom och pratade och visade bilder om främst inkomstpensionen, den nedre delen i pensionstriangeln. Jag tror han skulle vara där i en timme, men han blev kvar närmare två timmar, eftersom Sekomedlemmarna var så på hugget med frågor och inlägg.
Dessutom medverkade jag och pratade om dels tjänstepensionen, som är av två sorter, beroende på när vi anställts, och dels om den politiska sidan av pensionssystemet. Systemet gynnar fr a fondförvaltarna. Pensionsmyndigheten säger att du ska se till att vara anställd på ett företag med kollektivavtal och se till att vi för premiepensionen väljer fonder med låg avgift. Men det är också viktigt att se till att samhället driver en politik som inte accepterar 8 % arbetslöshet. Av många skäl. Ett är att färre i arbete betyder lägre pension, både för den arbetslöse och för pensionären. Dessutom behöver vi ställa krav på ändringar i pensionssystemet så att inte kvinnor missgynnas som idag då sju av tio av Kommunals kvinnliga medlemmar bara får ut garantipensionen på 8 000 kr ca. Premiepensionerna borde tas bort och pengarna föras in till den allmänna pensionen.
Alltså se till att du har kollektivavtal, välj fonder med låg avgift, låt dig inte luras av fondförvaltare som dessutom tar ut höga avgifter själva. Men var också med att arbeta politiskt för ett mer rättvist samhälle och ett rättvist pensionssystem, liksom för rätten till heltidsanställningar.
Nu planeras också en kurs i Sundsvall. Varför inte på fler ställen?!
Kontakta din studieorganisatör eller Seko Mellannorrland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...