torsdag 4 januari 2018

Liberal ledarskribent struntar i vad folk tycker om vinster i välfärden

Ska partier bry sig om vad dess medlemmar och vad deras väljare tycker? Det låter rimligt. Skulle kunna öka förtroendet för politiker. 
Men i en ST-ledare, 3/1,  http://www.st.nu/opinion/ledare/svend-dahl-ledare-900-skolor-i-sverige-riskerar-stangas-med-shekarabis-vansterpolitik  hoppas Svend Dahl att socialdemokraterna ska strunta i att ”gräsrötterna i hög grad gillar V:s ställningstaganden.” 
Det handlar om rätten att ta ut vinstmiljoner från skattefinansierade skolor. Och det är faktiskt inte bara vänsterns och socialdemokraternas gräsrötter och väljare utan även de borgerliga partiernas väljare vill ha bort eller begränsa vinstuttagen.

Men när en klar majoritet av svenskarna vill att skattepengar avsett för välfärd ska gå till välfärd och inte till vinster åt privata ägare, så försöker Dahl lura i oss att 900 skolor riskerar stängas om politikerna skulle rösta som svenska folket. 
Nej, otryggheten kom till skolorna med privatiseringen. Idag är det ingen skola som vet hur det blir nästa skolår. Privata skolor stängs redan idag, inte på grund av en folklig vänsterpolitik, utan för att ägarna tycker vinsten är för dålig. Andra skolor, privata liksom kommunala vet inte hur nästa år ser ut, hur många elever kommer vi att ha? Där är orsaken till otryggheten i dagens skolvärld. Det är skolelever, lärare och vi skattebetalare som får betala för den otryggheten, liksom vinsten till aktiebolagen. Men Dahl och andra vinstivrare som Svenskt Näringsliv är bara bekymrade om vinsten till ägarnas fickor, inte om trygghet i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Afghanistan - två foton

Efter att ha lagt ut talet från manifestationen mot deportation av flyktingar tillbaka till Afghanistan, for tankarna tillbaka till land...