söndag 23 maj 2010

Vandring i överklassens Stockholm

Var i Stockholm hela lördagen och eftersom det var ett otroligt fint väder så var jag ute o promenerade. Först runt Skeppsholmen och Kapellholmen. Tittade på båtar o skepp. Njöt av solen och allt grönt i trädgårdar o parker. Kände den söta mjuka o sköna doften från häggen som var i sin bästa skrud. Undrar om den blir lika ful som i Sundsvall när hela trädet tas över av larver som i sina nätkostymer äter upp varenda grönt blad, tills allt är bara slut o man kan tro att nu är vi mitt inne i en film från ett framtida krig där Viggo Sörensen vandrar fram med nåt svart i blicken o allt annat är grått eller brunt.
Inte bara häggen blommade. T.o.m. syrenen var i skön knoppningstid. Kunde doftas. Kännas vara på väg.
Så gick jag vidare längs kajerna bort mot Strandvägen, fortsatte mot Gärdet längs vattnet och tänkte runda bort mot Rosendal där det finns en bro över till Djurgården. Vackert, så vackert. Stannar och fikar medhavd lunch uppe på en kulle med utsikt över vattnet och Djurgårn.
Men så? Ibland hörs högtalare. Det är nån tävling. Kanske kappsegling eller kanot?
Färdigfikat, jag vandrar vidare längs stranden. Hör att tävlingen är slut och så ser jag dem komma mot mig. På väg tillbaka mot Östermalm. Tusentals snorvalpar som alla ser likadana ut. Alla talar likadant. Fiiint. Blåvitrandiga skjortor med vit krage. Vita blusar. Det var roddtävling mellan Sigtuna vs Lundsbergs internatskolor. Aha. Gräddans grädde. Lättingarnas fest var sponsrad av Gant. Betalad av det arbetande folket.
Synd att det inte regnade. Men dom där är ju födda med guldsked i munnen. Och nu är det förstås deras tid mer än nånsin. Tänkte på Strindbergs scen ur Röda Rummet där välgörenhetskvinnorna fick höra att en dag så ska arbetarna komma ner från Vita Bergen och ta det som rätteligen hör till dem. Det var några år efter Pariskommunen. Samma år som strejken bland sågverksarbetarna i Sundsvall.
När ska överklassen sättas på plats på riktigt? Tänk att få besluta om massor av vindkraftverk på Östermalm och på östermalmbornas öar i skärgården.

2 kommentarer:

  1. När det är dags att komma ner från Vitabergsparken hänger jag på. Ring!

    SvaraRadera
  2. Börja med att bygga några hyresrätter där.

    SvaraRadera

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...