måndag 12 april 2010

Arbetslinjen - för att berika andra

Det var i Björkliden på vandrarhemmet Davvu Dalli (ett mycket trivsamt, lugnt och välbeläget ställe med trevlig personal, de köpte t.ex. min bok som de nu låter andra besökare läsa). Tina och jag var på en helt fantastisk skidsemester upp i fjällen runt Björkliden. Veckan efter påsk. Så en dag, onsdag 7/4, köpte jag Aftonbladet i affären i järnvägsstationen. Tillbaka i verkligheten.

Jag läste en krönika av Johan Hakelius, den kulturkonservative skribenten i Aftonbladet. Det går inte att definiera arbetarklass, sa han och kom sen fram till att arbetare mår bäst av att bara arbeta. Det tär på krafterna att alltid vara vilse, skrev han. Han menar med sitt självgoda leende och sin fluga, att det är bättre att låta andra stå för tänkandet. Sådana som han då!?

Men det stämmer förstås med dagens allmänna trend; Arbetslinjen: arbertare, sköt ditt jobb och skit i andra(s), så berikar vi oss ännu mer, vi som tillhör överklassen. Och så vill vi förstås slippa granskningar och kritik.

Var är dagens Strindberg?? Någon som kan täppa till truten på dessa stroppar som njuter av att gå överklassens ärenden och själva smörjer kråset av vad som ställs på bordet av tjänstefolket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...