lördag 24 april 2010

Missa inte Jurell på Östasiatiska

Torsten Jurells utställning på Östasiatiska museet i Stockholm ska ni inte missa. En riktig orgie i att må bra av kulturen och att inspireras.

Goda nyheter från Underjorden, kallar han den. Med inspiration från inte minst Kina. Med träskulpturer, teckningar, en hel bok i maxiformat med grafikblad, brons- och glasgjutningar, målningar, tyg, collage , teater... ja allt finns här.

Här är fullt av ingångar ut i världen, impulser att se med nya ögon, intryck, uttryck.

En gult torn med högtalare återfinns i mängder av varianter. Högtalaren med information från underjorden. Lyssna på vad du hör. Kommentarer till utvecklingen i Afghanistan samsas med en sensationellt rolig och vacker rörlig marionetteater med dockor av kinesisk sten. Telefonnummer till kinesiska kriminella som säljer illegala papper typ körkort, universitetsbetyg osv. Stora kvinnoskulpturer i trä som heter Flickorna i Calais (efter Rhodin). En stor, kackerlacka i trä, härligt läcker och hängande i luften, med en poetisk text på ryggen (på kinesiska) om kackerlackan som söker kärleken i världen. Och mycket mycket mer.

Det hela är en magisk resa som handlar om att samla bilder och att se och se och se igen. Underjorden talar till oss. Vi tolkar och ser världen utifrån vad vi ser och från vad vi har med oss sedan tidigare. Torsten Jurell hjälper oss på vägen. Och han är otroligt skicklig. Och dessutom härligt lekfull.

En utställning som gör mig .. ja lycklig faktiskt. Tack vare skönheten, de vackra skulpturerna t.ex., lekfullheten och allvaret. Allt. Tillsammans.

Se den. På Östasiatiska till 9 maj. Köp boken. Goda nyheter från underjorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...