torsdag 14 juni 2018

Debattartikel för billiga och bra bostäder, i dagens ST

I dagens ST finns en debattartikel som jag skrivit som en kommentar till en utmärkt insändare från två representanter för Hyresgästförningen, nyligen införd i ST, där de varnar för att med en borgerlig regering riskerar hyrorna att skjuta i höjden, kanske 50% hyreshöjningar. Hoppas nu på fortsatt debatt.
Ta parti för människans rätt till en bra bostad till en rimlig kostnad, uppmanar Hyresgästföreningen. Föreningen varnar för att flera borgerliga partier föreslår friare hyressättning. Vänsterpartiet säger också nej till fri hyressättning och marknadshyror, eftersom det skulle leda till högre hyror och ökad bostadssegregation. I stället behöver vi minska ojämlikheten på bostadsmarknaden och vi vill liksom Hyresgästföreningen bygga fler och billigare hyresrätter.
Vänsterpartiet vill se en bostadspolitik som är inriktad på att unga människor ska kunna flytta hemifrån, boendekostnaderna ska passa vanliga plånböcker och kommunen ska inte delas upp i fattiga och rika områden.
V fick i förhandlingar med regeringen fram ett beslut om investeringsstöd till de som bygger miljövänliga bostäder med rimliga hyror. Ett villkor är att hyrorna sätts i förhandlingar med hyresgästerna. I Sundsvall har Mitthem på detta sätt kunnat hålla nere hyrorna på sina byggen. Vi tycker, i motsats till de borgerliga, att riksdagen ska utöka investeringsstödet och dessutom inrätta ett statligt topplån på 25 procent för hyresbostäder, för att unga och gamla ska kunna bo bra och billigt. Som motvikt till den marknad som tar ut det högsta pris de kan få, vilket är lättare med 11 000 i bostadskön.
Intressant att Jörgen Berglund (M) i ST 5/5 erkände den borgerliga bostadspolitikens misslyckande. Då marknaden inte bygger bostäder för äldre i Matfors vill han att kommunen ska göra det. Här är jag enig med Jörgen.
Vi i vänstern vill att Mitthem ges möjligheter att bygga billiga och bra bostäder och inte bara centralt. Vi behöver fler trygghets- och äldreboenden. Alla över 80 år ska vara garanterade en plats på äldreboende.
Dessutom bör de nya bostäderna byggas i trä, som är långt mer klimatvänligt än att bygga i betong.
Åke Johansson, Vänsterpartiet
Vice ordförande stadsbyggnadsnämnden, ersättare riksdagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...