lördag 16 juni 2018

Tal på Stora Torget i Sundsvall idag.


Idag var det Röd Lördag, med torgmöte på Stora Torget i Sundsvall. Det har inte regnat i stan sedan det vräkte ner på 1a maj men nu kom det en skur plötsligt när vi skulle börja hålla våra appeller. Skuren gick snabbt över och solen sken över oss och ett antal åhörare. Det blev flera bra appeller, även Hasse, Niklas och Martin pratade, Christiane och Jenny var borta) och en hel del prat med folk som kom förbi. 
På allmän begäran, nåja det var två, varav en icke aktiv i partiet, som sa att det var bra, så lägger jag
ut det här. 


Hej sundsvallsbor.
Jag undrar, funderar inte ni som jag så här ibland:
Har det blivit någe bättre med den här privatiseringsvågen vi ser över allt?
Jag tänker på järnvägen. Inte har det blivit säkrare att du kommer fram. 
Jag tänker på apoteken. Fler butiker i centrum, mycket solkräm, men det lär ha blivit längre väntetid på mediciner. 
Jag tänker på äldreomsorgen. Där kan det vara anställda från fem olika bolag som besöker fem olika gamlingar i samma hus. Sedan jäktar de vidare till var sin bil och till nästa gamling att besöka. 
Och all annan privatisering.
Många bolag har det blivit. Många anställda som ska sitta och räkna på kostnader och skicka anbud och detta ska betalas av någon. Liksom vinsten till ägarna. Och har det då blivit bättre för samhället? För medborgarna?
Nej jag säger som Stefan Sauk, jag är skeptisk.

Riksdagen beslutade att säga nej till Vänsterpartiets och regeringens förslag om begränsning av vinster i välfärden. Varför det? Det finns faktiskt 6 miljarder skäl att säga ja. De 6 miljarder kr som aktieägare tar ut i vinst från skolor och välfärd varje år. Det skulle räcka till 30 000 lärare eller sköterskor. Saken borde vara klar. Det tycker nog ni också. De flesta svenskar, även de som röstar borgerligt, tycker att det är fel att låta aktiebolag ta ut obegränsat med vinst till sina ägare.
Hela övriga världen tycker som vi gör. Det är omoraliskt att låta aktiebolag, vars uppgift är att göra så stor vinst som möjligt, driva skolor för att tjäna pengar. Före den här privatiseringsvågen var det så i Sverige också. Arbetarrörelsen byggde upp samhället med tanken att alla skulle gå i en bra skola. Inga aktiebolag var tillåtna i välfärd och skola. Det var en god moral.

Men vad säger ägarna? Engelska Skolans grundare, Barbara och Hans Bergström, intervjuades i Dagens Industris TV-studie och de kallade regeringen och indirekt hela omvärlden för kommuniststyrd. Världen är styrd av kommunister. Vadå moral? Det är vår rätt som kapitalister, som företagare, att plocka pengar från skolan.  Annie Lööf var lite mer lågmäld, kallade det för socialistisk politik. 
Det fanns också sex miljarder skäl att rösta mot regeringens och V:s förslag. Pengar, pengar, och ökade klyftor i samhället. Bästa skolor för vissa, Sänkta löner, enklare jobb och otrygga anställningar åt andra. Ett ännu tydligare klassamhälle med fler tjänare åt de rika.

Jag ändrar frågeställningen, för vem har det blivit bättre?
Jag hörde att medianinkomsten för storbolagsdirektörer, den är 1 miljon kr, i månaden. En miljon i månaden. Det tar 50 månader för en industriarbetare att tjäna 1 miljon. För 30 år sedan var skillnaden 1 till 10. Nu är den 1 till 50. För vem har det blivit bättre?
Vi lever längre, men skillnaderna är stora. Om du får cancer och har en hög lön och lång utbildning så lever du åtta år längre än den som får cancer samtidigt men som har låg lön och kort utbildning. Hörde ni detta? Den som är rik och drabbas av cancer lever åtta år längre än den som får cancer, men har en låg lön.  Det är skillnad på folk och folk. Jag kallar det för klasskillnad och vi i Vänsterpartiet vill ändra på det.

För vem har blivit bättre? Ska det saknas 30 000 lärare eller sköterskor för att aktiebolag ska ha rätt att sno pengar från välfärden?
Ska vi ha alltfler fattigpensionärer samtidigt som de rika blir allt rikare?
Ska 3000 cancerpatienter dö i onödan varje år?
Ja tycker de borgerliga. Sossarna mumlar i skägget, det var längesedan de pratade om klass.

Jag lovar att om ni röstar fram en regering med ett stort Vänsterparti så ska vi ändra på det.
Ge Vänsterpartiet din röst, och tipsa din granne och din arbetskamrat att ge sin röst till oss, så kommer vi att strida för minskade klyftor i samhället.
Vi kommer att strida för högre pensioner, för en jämlik sjukvård och för en bra skola för alla.

Kom med i Vänsterpartiet
För vi står inte för privatiseringar, vi står inte för ökade klyftor.
Vänsterpartiet står för rättvisa, ökad jämliket och socialism

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Afghanistan - två foton

Efter att ha lagt ut talet från manifestationen mot deportation av flyktingar tillbaka till Afghanistan, for tankarna tillbaka till land...