lördag 9 mars 2024

Nu ska vinsten gå till finska staten

 Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos

Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnvägsbolag VR ska ta över kinesiska MTRs trafik mellan Stockholm o Göteborg. Inte heller VR är ute efter att förbättra trafiken utifrån resenärers behov. Målet är bara ett:

" Att lyckas på den nordiska marknaden innebär att VR kan betala finska staten betydande utdelning och investera i nytt materiel, säger Markula."

Citerat från artikeln i DN och den Markula jag nämner är en chef på finska VR. Och det kaos experter föruttalar är de stora problemen med järmvägsunderhållet på de svenska järnvägarna.

Nog är det en märklig värld vi lever i. Förut kunde gamla SJ, före politikernas beslut om avregleringar, utöka trafiken och föra över vinsten från trafiken Stockholm-Göteborg till annan trafik som var mer gles på andra platser inom landet men ändå nödvändig för resenärer och för landet. Idag ska den vinsten gå till Finland.

Och samtidigt driver SJ persontågstrafik både i Norge och Danmark. Med målet att plocka ut vinster från trafiken där.



Föreläsning om järnvägen förr och nu


 Jag var i Matfors nyligen och föreläste om järnvägen förr och nu. Träffade flera gamla järnvägare. Speciellt roligt att få möta en äldre dam som hade jobbat som grindvakterska en gång i tiden. Även en gammal banvakt/banmästare och en vagnreparatör var på plats. Liksom ytterligare ca tjugofem till intresserade.

Nämnde bl a nyheten att antalet resande har ökat med 40 procent de senaste 20 åren och att Sverige ändå tillhör de länder i Europa som investerar minst i nya spår. SJ beställer nya snabbtåg, men fortfarande är spåren begränsade till 200 km/tim. Trafikverket och våra politiker borde skämmas. Dags att återförstatliga järnvägen.
Det är tänkt att jag ska köra ungefär samma föreläsning på Kulturmagasinet i höst. Välkommen då.
Bilder: Sundsvalls museum, Järnvägsmuseum och Wikipedia.






torsdag 29 februari 2024

Ett år med en hel del bokprat

Det har blivit en del bokprat under det senaste året. Jag har träffat mycket folk på 28 föreläsningar och bokmässebesök under året som gått från boksläppet på finska föreningen i Sundsvall till föreläsningen på Solnas Folkets Hus nyligen. 

Allt med boken Jag lärde mig gilla läget - ett finskt krigsbarn minns, som jag skrev tillsammans med Veikko Keteli, som var med på boksläppet men som inte kunde vara med i Solna.  Boken är utgiven på Ord&visor förlag.

Förutom detta har jag också hunnit med några föreläsningar om Arbetarrörelsens historia i Sundsvall och om Järnvägens historia, också i Sundsvall. Båda knyter an till stadens 400-årsjubileum. Jag fortsätter gärna.






Varför är Sverige så tyst om massmordet i Gaza?

Minst 70 palestinier som stod i matkö i Gaza dödades i natt av den israeliska armén. Flera hundra skadade. Enligt Sveriges Radio idag.


Hur länge ska detta massmord få fortgå medan omvärlden ser på. 

Var är besluten om sanktioner mot Israels regering? Varför är Sveriges regering tyst? Sverige som tidigare varit en röst för fred och rättvisa har nu istället blivit en röst för krig och mord på civila. 

Regeringen borde tvingas att avgå i humanismens och demokratins namn. Eller står svenska folket bakom denna politik?

onsdag 17 januari 2024

Vilka är vinnarna på privatiseringen av vården

 Intressant artikel i Dagens Etc. En intervju med journalisten Anna Gustafsson, som skrivit en bok om privatiseringen av sjukvården och vårdvalet.

Hon svarar bl a så här på frågan om vad hon är mest förvånad över kring det politiska beslutet om vårdval:

– Att man inte lyssnat på kritikerna. Att man inte lyssnat på oppositionen är väl en sak, men man har ju inte heller tagit fasta på forskningen. Och man sjösätter en reform utan konsekvensanalys kan man säga. Man lyssnade inte heller på patientorganisationerna, det kan man ju tycka är ännu mer anmärkningsvärt, säger hon.

Alltså ännu ett exempel på stora beslut om privatiseringar som tagits utifrån ett skrivbordbeslut utan förankring i verkligheten eller bland personalen. Samma som vid privatiseringen av skolor och järnväg t ex. 

Jag läser också i avslutningen av artikeln:

– Det som är genomgående i landet är att vårdcentraler och de nya mottagningarna i hög grad har etablerat sig i områden där patienter inte har de stora behoven. Ökningen av vårdcentraler och valfriheten har framför allt uppstått i storstäder och i större orter. Det är inga privata aktörer som öppnar i glesbygd, säger hon.

Vårdvalet har också gjort att regionerna i hög utsträckning slutat att öppna mottagningar.  

– De nya vårdcentralerna som öppnar är i huvudsak privata. Det är ett tydligt drag med reformen att man har släppt samhällsplaneringen. Man har överlåtit det till marknaden, säger Anna Gustafsson.

Boken av Anna Gustafsson heter Du sköna nya vård med underrubriken Friska vinnare och sjuka förlorare.

lördag 13 januari 2024

Sopa undan julen och högerkrafterna!

 Det var många som i sina nyårshälsningar hoppades på ett bättre år än det förra, ofta med en pessimistisk underton. 


 Visst är det många mörka moln på himlen. Men om det nu är så många som ser dessa tunga dysterheter, så borde det väl också vara många som hjälps åt att lyfta undan dem. När vi idag städar undan julen, passa på att putsa fönstren och städa undan den högerkrafternas filt som ligger över dagens stora klasskillnader. 

 Det är lätt att se vilken sida som lyser av självförtroende. Finansministern kan skrattande säga att hon älskar att sänka skatter. Det hon menar är att hon älskar att flytta pengar från vård, skola och omsorg till de rikare bland hennes väljare. Medan vårdpersonal väljer att byta jobb, om möjlighet finns. Och allt fler får allt svårare att få lönen att räcka. Så får vi en allt tyngre börda av miljardärer som vi andra ska betala med sänkta löner, fattigpensioner och längre köer till sjukhusen. 
Denna andra berättelse förtjänar att storma sig fram genom samhället. Att det offentliga har förlorat hela 800 miljarder kr på olika regeringars skattesänkningar mellan 1995 och 2021. 800 miljarder som kunde ha gett oss alla en bättre välfärd istället för att fylla de rikas börsgarderob. Att skolor därför säger upp personal. Att vi samtidigt har alldeles för många arbetslösa. 

 De rika, bankerna o andra storföretag för att inte tala om deras närmaste politiker, är inte nöjda. De superrikas girighet vet inga gränser. Och de kan fortsätta så länge vi andra tror att vi inte kan göra något åt det. 
 Nu vill de dessutom lura i oss att Sverige hotas av krig, då kan de föra över ännu mer pengar från vår välfärd för att gynna krigsindustrin.

 Tillsammans är ett bra motståndsord. Prata ett annat. Organisera ett tredje. Föreningslivet, folkrörelser, folkbildning och kultur är också ord som överheten inte vill höra talas om. 
 Tänk bara; vi är ju så många fler, vi måste bara se och höra varandra, se oss som den kraft som kan. Vi måste bara begripa att vi kan. Prata med dina arbetskamrater, vänner, grannar!
 Räta på ryggen, skaffa kunskap och bildning tillsammans i studiecirklar, prata om att det finns annat än de rikas girighet att servera. Gå med i en kämpande förening. Ta strid för välfärden, för freden, för klimat och miljö, för arbete och högre pension. Och glöm inte att använda kulturen! Mer sång på möten och demonstrationer!
 Det ska vara gôtt att leva!!


Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...