fredag 9 oktober 2009

Sol, nya artiklar och boktips

Solen skiner och det är fullt av glada kvittrande talgoxar och gråsparvar på balkongen bredvid skrivbordet. De njuter av att bli bjudna på solrosfrön.

Själv njuter jag både av sol, fågelliv och inte minst av att det kommit ännu fler artiklar om min bok. Efter intervjun i Radio Västernorrland och recensionen i Dagens Nyheter i söndags har det denna vecka fortsatt med en rec i Sundsvalls Tidnings kultursida igår och en artikel med intervju i Sundsvalls Nyheter idag.


Recensionen var positiv och trevlig, pekade också på att det skulle vara intressant att få veta mer om personerna. Det håller jag med om också. Skulle gärna berätta mer om både resenärer som Mannen bak och fram liksom om tågpersonalen. Men hade jag fastnat för en längre presentation av någon person, så hade det inte funnits plats för alla berättelserna och för alla personerna. Det kommer fler tillfällen, hoppas jag, att berätta mer om någon enskild person, eller några personer.


Artikeln i veckotidningen Sundsvalls Nyheter utgick, precis som jag tänkt mig med boken, från att den ska fungera som inspiration, att det borde göras fler böcker om vanliga arbetare. Jag fick också ge fem tips till den som funderar på att skriva. Skitbra. Även Föreningen Arbetarskrivare och SEKO nämns i artikeln.


Helt kanon.


Nu ska jag göra ett utskick till facken runt om i länet, att jag gärna kommer ut på möten och berättar. Från ABF har det pratats om att köra en skrivarcirkel under vintern.


Själv vill jag nämna ett par bra böcker just nu:


Sågverksungen av Vibeke Olsson och Apelsinflickan av Lena Kallenberg. Den senare har många år på nacken men har getts ut i ännu en upplaga av Förlaget En Bok För Alla. Båda har en ung flicka i centrum.


Sågverksungen levandegör livet vid sågverken i Sundsvall under tiden för den stora strejken i Sundsvall 1879. Det är en suverän beskrivning av tiden, idéerna och människor i strejkens mitt.


Apelsinflickan berättar om flickor som kommer invandrande till Stockholm i slutet av 1800-talet. En del av dem hamnar som apelsinflickor, dvs prostituerade. Andra, som bokens Signe, håller ut och kämpar för att behålla sin stolthet.


Två riktigt bra böcker med unga flickor i centrum. De passar förstås utmärkt att sätta i händerna på ungdomar, men den passar lika bra för oss vuxna. Väcker tankar om solidaritet, klasskamp och om stolthet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...