måndag 27 april 2020

Första maj från början

1a maj i Sundsvall 1890. 

Första maj har varit arbetarrörelsens dag sedan 1890. Arbetare runt om i världen visade då sin styrka och sin kamp för bl a 8 timmars arbetsdag. 1a maj blev en kampdag för kortare arbetstid, högre lön på profitens, vinstens, bekostnad och medborgerliga rättigheter. Redan första året deltog 10 000 i demonstrationen i Sundsvall. Märta Norden bar standaret med texten 8 timmars arbete, 8 timmars fritid, 8 timmars vila. Bland talarna fanns Axel Danielsson, då redaktör på tidningen Arbetet. Hans far arbetade på en såg i Timrå.



Beslutet om en internationell dag för att visa arbetarnas styrka togs på en arbetarkonferens i Paris 1889, på 100-årsdagen av franska revolutionen. Där bildades också Andra Internationalen. Just 1 maj blev det för att man ville hedra de arbetare i Chicago som 1 maj 1886 inledde en strejk för 8 timmars arbetsdag. Polis skyddade strejkbrytare och slog med våld ned strejken.



I år demonstrerar vi digitalt. För att få stopp på åtstramningar och försämringar när politiker gynnar borgerligheten och kapitalet med försämringar av arbetares anställningstrygghet och med marknadshyror.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...