måndag 5 april 2021

Kommentar till artikel i ST om ett skolbolag som fått för få elever

 Marknadsskolan öppnar sin käft och slickar sig om munnen efter elever att suga åt sig. Denna gång blev det för liten fångst, skulle inte bli tillräckligt vinstgivande, så företaget kastar upp årets elevfångst. Utslängda till någon annan som kan tänkas ta emot dem. Men alltid finns kommunen där. Kommunen tar ansvar för elevernas skolgång.

Samtidigt som politiker varje år tvingas betala flera tiotals miljoner extra till friskolorna som kompensation för att kommunen måste stoppa in pengar till skolor som inte går runt, leker stora aktiebolag med elever och skolor som om de vore något som samlas på en slags lagerhylla där på skolmarknaden. Kravet på besparingarna gör att den ena byskolan efter den andra läggs ner när eleverna blir för få, eleverna hänvisas till en annan kommunal skola längre bort. Vilket oftast leder till att ännu fler föräldrar väljer en friskola. En ond cirkel som bara gynnar de stora skolkoncernerna som numera ägs av utländskt kapital.

Friskolan öppnar inte

 I dagens Sundsvalls Tidning, som inte kommer i pappersupplaga utan bara på nätet, finns en artikel om aktiebolaget Jensen Education som hade tänkt öppna en skola i Sundsvall till hösten. De säger sig ha fått ett fint bemötande och lokalerna, gamla Postens lokaler i centrala stan, var perfekta, men eftersom de inte har fått tillräckligt många elever som anmält sig, så väljer de att stå över ett år. De elever som angett Jensens som sitt första- eller andraval får hitta en annan skola att börja i. Men de har inte gett upp. Till nästa år ska de återkomma och innan dess ska de bli bättre på att informera om varför elever ska lämna de skolor de nu går på och istället lämna över sin skolpeng till Jensens bolag.

För mig är det en makaber och talande läsning. Så här fungerar skolan, dvs dagens Marknadsskola. Tjänar de inte tillräckligt mycket pengar så blir det ingen utbildning. Bara så där. Det är denna anarki på skolmarknaden som kommunen får betala för eftersom kommunen har ansvaret för alla elevers utbildning. Det är dessa marknadsskolors verksamhet som är den stora anledningen till att kommunen måste spara in pengar och även lägga ner enskilda skolor. Det är för sorgligt att marknaden och bolagens vinster eller brist på vinster får sabotera för skolor och elever.

https://www.st.nu/artikel/vandningen-friskolan-oppnar-inte-i-sundsvall-i-host-farre-antal-sokande


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...