onsdag 8 mars 2023

Karl Östmans 100 år gamla roman rykande aktuell

Läser Karl Östmans roman Den breda vägen, utgiven av Tidens förlag 1923 -100 årsjubileum i år, läs den - och slås av mycket i hans berättelse. I boken ska till exempel en sågverksdisponent åka hem från lantstället i skärgården efter semestern, när han av nån anledning får en uppenbarelse: Arbetarna har fåt det för bra och har för hög lön. Han har räknat ut, eller någon annan kanske har gjort det åt honom, att han har bara 65 ggr mer än arbetaren i lön. Och då är hans arbete så oerhört mycket viktigare än stabbläggarens eller maskinskötarens. Så han beslutar att sänka arbetarnas löner. Och de går i strejk.

Idag, efter att löneskillnaderna först minskat radikalt ner till 15 gånger så mycket när arbetarrörelsens röster hördes mer än arbetsköparnas och sedan från 70-talet åter ökat, så gick det återigen 65 arbetarlöner på en direktörslön för ett par år sedan. Och idag 2023 är storbolagsdirektörens lön 70 gånger så hög som arbetarens.
100 år efteråt har historien rört sig bakåt. Vad skulle Karl Östman säga och skriva, månntro?
Tänk på det, arbetarskrivare och fackligt och politiskt aktiva. Och ryt till så det hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...