söndag 29 november 2009

På Hulmarknad i Stockholm

Jag fick en inbjudan till en Hjulmarknad. Det skedde vid världspremiären på min bok, vilket hände sig en höstdag på Gävle Järnvägsmuseum. Och igår var det dags, i Frihamnshallen i Frihamnen i Stockholm. Över 100 försäljare och massor av folk var det som kom och tittade på gamla och nya modelljärnvägar, spårvagnsmodeller, gamla biljetter, och massor av prylar som hör till när det vankas järnvägs-, spårvagns-, buss- bil- och flygentusiaster. Och så förstås böcker. Mest var det minnesböcker kring olika gamla banor och liknande.

Fast jag är inte så säker. Jag hann nämligen inte själv gå runt och titta. Jag var där för att sälja mina böcker. Och medan det vid alla andra bord var flera försäljare så var jag ensam vid mitt och kunde inte bara ge mig iväg. Jo en gång bad jag grannen från Malmköpings museispårväg att passa mitt bord medan jag gick och köpte en dricka. Han sålde faktiskt en bok åt mig under tiden, så jag borde förstås ha passat på och tagit en längre runda då.

I alla fall så gick min försäljning riktigt bra. Sålde en hel massa böcker. Många kom och tittade och jag förklarade att nu har jag plockat ihop en del av mina historier, en del roliga korta berättelser, andra längre mer spännande och dramatiska historier, från snart 30 års arbete på järnvägen. Och det var många som tyckte det var en bra idé. Och jag lyckades faktiskt övertyga en hel del om att det nog fanns anledning att köpa hem min bok att läsa. Särskilt roligt var det att träffa på en del andra aktiva järnvägare. De fick med sig ett litet blad om min bok att sätta upp på sina jobb. Och jag uppmanade dem att också skriva ner sina historier. Järnvägare borde ta mer plats i samhällsdebatten.

Så väska och ryggsäck var mycket lättare att bära på hemvägen.
Däremot höll inte min tanke att fortsätta dagen med att besöka ABF-huset på Sveavägen där det var Socialistiskt Forum samma dag. När jag var klar i Frihamnen så var det i stort sett slut på ABF, så jag hoppade den idén.
Jag hade redan betalt pengar för bordet på Hjulmarknaden när jag långt senare fick höra talas om vänsterinitiativet på ABF-huset. Annars hade jag kanske valt att gå ditt och sälja böcker där, om det var möjligt. Hela Föreningen Arbetarskrivare borde ha samlat sig till ett bord där. Nästa gång vi hör talas om liknande arrangemang borde föreningen ta plats där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...