torsdag 11 november 2021

Barn i skola är Afghanistans hopp

 Insändare i Sundsvalls Tidning om läget i Afghanistan, augusti 2021


Barn i skola är Afghanistans främsta hopp

 

Återigen har Afghanistans folk fått en regering som kommit till makten genom krig och våld. De som drabbats av våldet är inte minst civilbefolkningen. Dessutom är landet mitt uppe i en pandemi.

Afghanerna undrar liksom omvärlden vad som nu väntar dem. Hopp om fred och lugn i landet blandas med osäkerhet och rädsla. Vi lider med alla här som oroar sig för släktingar och vänner i Afghanistan.

Den nya talibanregeringen har lovat att flickor ska kunna fortsätta gå i skolan och kvinnor ska kunna gå till jobbet, att bönder och köpmän ska kunna transportera varor utan att behöva krävas på pengar vid varje checkpoint. De har också lovat fortsatt pressfrihet. Allt ska dock ske inom den islamska lagen. Nu återstår att se hur den ska tolkas.

Osäkerheten är stor och omvärldens reaktioner kan, utöver det afghanska civilsamhällets, ha en avgörande betydelse. 

Svenska Afghanistankommittén, SAK, har verkat som en hjälporganisation i landet i snart 40 år. Oavsett regering, också när talibanerna styrde landet förra gången, har kommittén bedrivit sin verksamhet inom utbildning, hälsa och landsbygdsutveckling.

Förra året gick 104 000 barn, de flesta flickor, i våra skolor, 1,7 miljoner patienter, de flesta kvinnor, besökte våra hälsocentraler och 4200 barn med funktionshinder deltog i SAKs förberedande utbildning. Kommittén utbildar barnmorskor, hjälper till att förse byar med rent vatten och bistår internflyktingar. 6000 afghaner arbetar i verksamheterna. Allt sker i samarbete med civilsamhället i byar och mindre städer på landsbygden.

Under de senaste 20 åren har antalet skolelever i Afghanistan ökat explosionsartat. Från omkring en miljon elever till mer än sju miljoner. Det är extremt viktigt för landets framtid att denna verksamhet kan fortsätta. Vi hoppas att också landets nya regering liksom omvärlden fortsätter att stödja dessa barns skolgång.

Barn som går i skola är bilden för hopp om fred i landet, om en framtid utan krig och fattigdom.

Du som läser detta kan bidra till Afghanistans framtid genom att stödja Svenska Afghanistankommitténs verksamhet. 200 kr räcker till exempel till skolmaterial för en hel klass i ett år.

Svenska Afghanistankommitténs lokalförening i Sundsvall

Åke Johansson, Sebqat Akram och Lena Lindberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...